Provera EU stvarnosti

Projekat „Provera EU stvarnosti ima za cilj da ojača kapacitete članica koalicije za dijalog sa građanima i javnim vlastima u oblastima koje su značajne za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i koje direktno utiču na život građana u lokalnoj zajednici.

U periodu od aprila do septembra partneri će, uz mentorsku i uredničku podršku sekretarijata, raditi na pripremi i kreiranju tematskih izveštaja koji oslikavanju stanje u jednoj od izabranih oblasti, na lokalu.

Izveštaji će analitzirati zakonski okvir, primenu, primere dobre prakse iz Evropske unije kao i mehanizme za rešavanje problema u tim oblastima. Jedan od ciljeva izveštaja biće i da predstave stanje u datoj oblasti i u drugim krajevima Srbije i ponude dobre mehanizme za unapređenje. 

Svrha ovih aktivnosti je i pokretanje debate o rešenjima problema u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom, ostvarenja ljudskih i manjinskih prava i transparentnosti i odgovornosti javne vlasti.

Izveštaji će mapirati stanje u osam Upravnih okruga - Šumadijskom, Rasinskom, Kolubarskom, Mačvanskom, Zlatiborskom, Zaječarskom, Pirotskom i Nišavskom okrugu.

Partneri na projektu su članice koalicije - Društvo za zaštitu prirode Stara planina iz Pirota koje se bavi zaštitom životne sredine i upravljanjem prirodnim dobrima, udruženje Evrokontakt iz Kruševca koje se bavi procesom EU integracije i promocije evropskih vrednosti, Roma centar iz Kragujevca koji radi u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i udruženje Ars Nova iz Valjeva u čijem je delovanju korišćenje javnih resursa i upravljanje otpadom.

Obuke, priprema i izrada izveštaja ojačaće kapacitete članica i koalicije u celini za zagovaranje i učešće u javnom dijalogu a istraživanja će dati kredibilne podatke za pokretanje javne rasprave o problemima u ovim oblastima i njihovom uticaju na građane.

Rad NKD-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole - BOŠ "Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji".