Indeks održivosti

Šta je Indeks održivosti OCD i čemu služi:

Indeks održivosti organizacija civilnog društva (IO OCD) se koristi od 1997. godine za procenu održivosti civilnog sektora. Od početka primene, upotreba Indeksa se dosta proširila-od samo 18 zemalja u Evropi i Evroazijskom regionu, do preko 60 zemalja različitih regiona širom sveta. Koristeći standardne indikatore i prikupljajući podatke svake godine, IO OCD omogućava korisnicima da prate razvoj i identifikuju trendove u civilnom sektoru kroz vreme, uz mogućnost upoređivanja sa različitim zemljama u okruženju i širom sveta. Koriste ga aktivisti, partneri razvoja i akademska zajednica, kako bi procenili međunarodne i regionalne trendove u civilnom sektoru i kako bi identifikovali zajedničke prepreke koje ugrožavaju održivost sektora, kao što su pravno okruženje, organizacioni kapacitet i finansijska održivost.

Pristup

Indeks meri održivost civilnog sektora svake zemlje, na osnovu sedam dimenzija: pravni okvir, organizacioni kapacitet, finansijska održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura, slika u javnosti. U svakoj zemlji, lokalni partner vodi čitav proces organizovanja reprezentativnog ekspertskog panela. Panelisti razgovaraju o sedam dimenzija za godinu koja se procenjuje i postižu konsenzus oko ocena za svaku dimenziju. Na osnovu njihovih ocena i desk istraživanja, lokalni partner razvija narativni izveštaj.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz podršku USAID-a sprovodi Indeks održivosti OCD za Srbiju od 2010. godine.

Indeks održivosti OCD 2017.

usaid
nkdweb-high

Godina 2017. je za organizacije civilnog društva u Srbiji bila puna izazova, novih državnih nameta, ali i prepreka u radu, gde se dodatno smanjuje javni prostor za učešće, odlučivanje i delovanje ali i saradnju sa državnim i lokalnim institucijama, koje bivaju sve zatvorenije za građane pod uticajem partijske kontrole i centralizacije. Štaviše, one organizacije koje se bave „političkim temama“ kao što su borba protiv korupcije, nadgledanje izbora, praćenje rada parlamenta, demokratizacija i ljudska prava, bile su primorane na prekid dugogodišnje saradnje sa državnim institucijama, a neke čak i meta jako negativnog medijskog izveštavanja.

Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, udruženja uspevaju da održe stabilnost u onim oblastima koje su vezane za organizacioni kapacitet, pružanje usluga, finansijsku održivost, sektorsku infrastrukturu i sliku u javnosti.

Međutim, već treću godinu za redom se stanje pogoršava kada je u pitanju pravni okvir u kom deluje civilno društvo, što direktno utiče i na uspeh i sveukupne rezultate različitih zagovaračkih inicijativa.

Indeks održivosti OCD za 2017. godinu pokazuje da se na nivou ukupne održivosti, situacija nije promenila u odnosu na prethodnu godinu, preciznije ista je još od 2013. godine.

Detaljne opise po kategorijama, kao i celokupan izveštaj za 2017. godinu možete videti i preuzeti ovde.

Prezentacija IO OCD 2017.

IO OCD 2017. - prezentacija i diskusija

Publikacije 2011-2016

Galerije

IO OCD 2017. - panel

IO OCD 2016. - prezentacija

Arhiva vesti

Izradu ove stranice omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj kroz projekat Indeks održivosti organizacija civilnog društva, koji sprovodi FHI360