Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji

Šta je Indeks održivosti OCD i čemu služi:

Indeks održivosti organizacija civilnog društva (IO OCD) se koristi od 1997. godine za procenu održivosti civilnog sektora. Od početka primene, upotreba Indeksa se dosta proširila - od samo 24 zemlje u Evropi i Evroazijskom regionu, do preko 70 zemalja različitih regiona širom sveta. Koristeći standardne indikatore i prikupljajući podatke svake godine, IO OCD omogućava korisnicima da prate razvoj i identifikuju trendove u civilnom sektoru kroz vreme, uz mogućnost upoređivanja sa različitim zemljama u okruženju i širom sveta. Koriste ga aktivisti, partneri razvoja i akademska zajednica, kako bi procenili međunarodne i regionalne trendove u civilnom sektoru i kako bi identifikovali zajedničke prepreke koje ugrožavaju održivost sektora, kao što su pravno okruženje, organizacioni kapacitet i finansijska održivost.

Pristup

Indeks meri održivost civilnog sektora svake zemlje, na osnovu sedam dimenzija: pravni okvir, organizacioni kapacitet, finansijska održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura, slika u javnosti. U svakoj zemlji, lokalni partner vodi čitav proces organizovanja reprezentativnog ekspertskog panela. Panelisti razgovaraju o sedam dimenzija za godinu koja se procenjuje i postižu konsenzus oko ocena za svaku dimenziju. Na osnovu njihovih ocena i desk istraživanja, lokalni partner razvija narativni izveštaj.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz podršku USAID-a sprovodi Indeks održivosti OCD za Srbiju od 2010. godine.

Indeks održivosti OCD 2018.

usaid
nkdweb-high

Prema izveštaju o slobodama u svetu koji je početkom 2019. godine objavila organizacija Freedom House, Srbija je prvi put nakon nekoliko godina klasifikovana kao delimično slobodna zemlja. Ovaj pad se pripisuje koncentraciji vlasti oko predsednika Vučića koji prekoračuje predsedničke ustavne uloge, sprovođenju izbora i kampanjama uznemiravanja i zlostavljanja nezavisnih novinara i aktivista. Štaviše, rezultat Srbije po indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International značajno je opao u poslednje tri godine. Srbija sada ima ocenu 39 od 100, što je korak bliže onome što se smatra „veoma korumpiranom“ državom.

U izveštaju CIVICUS-a People Power Under Attack za 2018. godinu, napominje se da su zastrašivanje i uznemiravanje aktivista i novinara "zabrinjavajuće česti" u Srbiji i da "stvaraju atmosferu straha". Izveštaj organizacije Human Rights Watch za 2018. godinu konstatuje da branitelji ljudskih prava u Srbiji delaju u neprijateljskom okruženju i žrtve su redovnih pretnji i napada. Ovi napadi se istražuju isključivo usporeno, a bilo je i slučajeva u kojima sudovi nisu uspeli da zaštite napadnute aktiviste. Na primer, prekršajni sud u Rumi novčano je kaznio osam aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog prekida govora osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

U ovom kontekstu, ukupna održivost OCD-a se pogoršala u 2018. godini, a nazadovanje se primećuje u dimenzijama: pravni okvir, zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura sektora i slika u javnosti. Zagovaranje je najviše pretrpelo zbog „zarobljavanja države koje narušava prava građana u Srbiji“, kako je opisano u nezavisnom izveštaju koji je koalicija prEUgovor predstavila u oktobru 2018. OCD i dalje pokazuju otpornost u ovim teškim okolnostima. Finansijska održivost se neznatno poboljšala, jer su OCD napravile pomak u osiguravanju lokalnih izvora finansiranja kako bi diverzifikovale svoje prihode, a organizacioni kapaciteti su ostali relativno jaki. Novi talas neformalnih građanskih inicijativa se pojavio 2018. godine, inicijative koje su okupile jake baze oko tema kao što su zaštita životne sredine, sloboda medija i vlasništvo nad niškim aerodromom. 

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije (APR), na kraju 2018. godine u Srbiji ima 32,240 registrovanih udruženja građana i 830 fondacija i zadužbina, što je uvećanje od 1,340 udruženja i 41 fondacije i zadužbine u poređenju sa 2017. godinom. Broj stranih udruženja ostao je nepromenjen i iznosi 69.

Detaljne opise po kategorijama, kao i celokupan izveštaj za 2018. godinu možete videti i preuzeti ovde.

Prezentacija IO OCD 2018.

IO OCD 2018. - prezentacija i diskusija

Publikacije 2011-2017

Galerije

IO OCD 2018. - panel

IO OCD 2017. - panel

Arhiva vesti

Izradu ove stranice omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj kroz projekat Indeks održivosti organizacija civilnog društva, koji sprovodi FHI360