Lokalni poziv ka EU

promeni.rs

Projekat finansira: Delegacija Evropske Unije u Srbiji

Projekat sprovodi:
NKD 

Partneri:
Fondacija Jelena Šantić, Grupa 484 

Trajanje projekta:
Januar 2020. – april 2024.

Ukupna vrednost:
1.102.624,64 €

Proces pridruživanja Srbije EU često se gleda kao proces koji pripada institucijama i političarima. Ali, da li bi proces EU integracija išao ovako sporo da je Srbija zemlja vladavine prava, zemlja kulture poštovanja, znanja i etike? U izgradnji takve Srbije, ključnu ulogu ipak igraju građani i građanke Srbije.

Iz ovog uverenja, NKD je razvio pristup podrške aktivistima u oblasti vladavine prava i kulturne različitosti u lokalnim zajednicama širom Srbije. Njime želimo da pokrenemo promenu Srbije iz lokala, promenu koja je u javnom i građanskom interesu. Našu inicijativu je prepoznala Delegacija EU u Srbiji i odobrila 1.000.000 evra. 

NKD će, počev od maja 2020. godine, podržati 38 inicijativa sa po 5.000 evra i serijom vebinara na teme koje su od značaja za razvoj ovih inicijativa.

16 najboljih biće potom podržano sa po 10.000 evra kako bi napravili značajan iskorak ka obezbeđivanju sopstvene održivosti i ojačali svoju poziciju u lokalnoj zajednici.

Na kraju projekta, pet najboljih inicijativa imaće priliku da dobije i institucionalnu podršku u visini od 40.000 evra.

Ceo proces prati intenzivna tehnička podrška, komunikacija i mentorstvo koje pružaju partneri na projektu.

Priliku da dobiju podršku imaju i nove i postojeće inicijative.

Najvažniji kriterijum za njihov izbor biće sposobnost da kreiraju tim i okupe ljudi u zajednici oko kvalitetne ideje. Pozivi će biti objavljeni na platformi PROMENI od maja 2020. godine.