Izborni bukvar Izbori od A do Š

,,Ne glasam slobodno, radim u opštini’’

U susret redovnim parlamentarnim izborima, u više gradova u Srbiji održali smo niz uličnih akcija pod nazivom “Izbori – od A do Š”. U razgovarima sa građanima i građankama pokušali smo da saznamo da li građani Srbije glasaju slobodno?

Aktivisti i tim Nacionalne koalicije za decentralizaciju razgovarali su sa građanima iz 10 gradovao izbornim nepravilnostima – kako ih prepoznati i prijaviti?

Budući da se (pred)izborne manipulacije događaju i pre nego što krene izborna kampanja, ovo je pravi trenutak za razgovor na ovu temu kada imamo u vidu da su redovni parlamentarni izbori najavljeni za proleće.

Na uličnim akcijama održanim u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu, Pančevu, Novom Pazaru, Užicu, Leskovcu, Subotici i Zaječaru, prolaznici su nam govorili o tome da li glasaju slobodno i da li su čuli za primere pritisaka na glasače.

Izbori od A do Š u Leskovcu

Na pitanje ,,Da li glasaš slobodno?’’ odgovarali su ubacivanjem zelene (da), žute (nisam siguran/a) ili crvene (ne) loptice u glasačke kutije.

U svim pomenutim gradovima pokazalo se da građani u najvećoj meri kažu da glasaju slobodno, ali i da znaju ljude koji trpe pritiske. Ovo su neki od karakterističnih odgovora:

“Glasam po savesti” 

“Ne glasam slobodno, radim u opštini” 

“Nisam ni u jednoj stranci, pa ne mogu da me ucenjuju”  

“Ne mogu da pričam o tome na ulici.”

“Ovo nije država, ovo je zatvor”

“Glasam slobodno jer je, valjda, glasanje tajno”
 
“Glasam slobodno, za hiljadu dinara”

Građanima su tokom uličnih akcija ,,Izbori – od A do Š’’ podeljeni i ,,Izborni bukvari’’ u kojima su izborne neregularnosti ilustrovane po azbučnom redu.

Sve nepravilnosti koje se dogode uoči i na sam dan izbora možete prijaviti mejlom na kontakt@gradjaninastrazi.rs


Povezani članci: