Reagovanje NKD: Brutalni napad na građanskog aktivistu

Nacionalna koalicija za decentralizaciju obaveštava javnost u Srbiji da se desio još jedan brutalan i nasilan napad na građanskog aktivistu. Ovog puta to se dogodilo u Aleksincu gde je uništen automobil Dušanu Ostojiću. Dušan je prethodnih nedelja predvodio građansku akciju protiv seče drveća u glavnoj ulici u Aleksincu. Pažnja aktivističke zajednice na ovu priču otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje u vezi sa potrošnjom budžeta i konkursom kojim se ovaj posao u Aleksincu trenutno sprovodi.

Foto: Dušan Ostojić

Ovo je još jedan u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se posebno intenzivirali u poslednjih 18 meseci. Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu.

Iz NKD arhive

Pozivamo policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela. Podsećamo da je 5. aprila i dalje neidentifikovana osoba napala novinara N1 Milana Stojanovića koji je, između ostalog, u to vreme izveštavao i o seči drveća i građanskoj akciji u Aleksincu.

O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije. NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji.