Kada će Niš da prodiše?

Poslednjih nekoliko zima grad Niš se bori da prodiše punim plućima. Nacionalana koalicija za decentralizaciju zbog ovog problema poziva građane na uličnu akciju i tribinu: ““Kada će Niš da prodiše?”

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je Niš ove zime jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Slična situacija je i u drugim gradovima. Valjevo je nedavno postalo svesno problema zagađenja u njihovom gradu. Grupa građana se aktivirala i radi na pronalasku rešenja za čistiji vazduh.

Zagađenje vazduha predstavlja značajan ekološki problem. Nastao je kao posledica slabih okvira ekološke politike i njenog sprovođenja. Ekonomski instrumenti su usmereni samo na ubiranje taksi, a ne na svoju osnovnu funkciju, a to je omogućavanje podrške za ekološki odgovorno ponašanje.

Koncentracije suspendovanih čestica PM10 u vazduhu često su prelazile 200 mikrograma po metru kubnom što je četiri puta od dozvoljenog.

Iako su građani Niša veoma zabrinuti zbog zagađenja vazduha, a stručnjaci potvrdili da ima razloga za brigu, još nisu preduzete bilo kakve mere za rešenje problema koji će se i ubuduće ponavljati ukoliko se problem trajno ne reši.

S druge strane, nadležni u Institutu za javno zdravlje u Nišu i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine mesecima tvrde da “situacija nije gora nego prethodnih godina” i da nema razloga za „preteranu” brigu.

Za razliku od nas,  u uređenim zemljama nadležne institucije zatvaraju škole kada je zagađenost na ovakvom nivou.

Ulična akcija i tribina – Kada će Niš da prodiše?

Borba da Niš konačno prodiše punim plućima kreće!

 

📢 Subota 23. marta od 11 sati – ulična akcija na ulazu u nišku Tvrđavu

📢 Ponedeljak, 25. mart u 18 sati – Tribina: Deli – prostor za kreativno delovanje

 

Diskutovaćemo o mogućnostima dugoročnog sprečavanja zagađenja vazduha u Nišu čiji je osnovni uzrok masovna upotreba nezdravih a najjeftinijih energenata za grejanje. Kako priuštiti građanima zdravije a skuplje energente – da li je priključivanje većeg broja korisnika na Toplanu i subvencionisanje upotrebe zdravih energenata rešenje realno rešenje problema?

Stručnjaci su poručili da će vazduh u Nišu biti čistiji ukoliko se, pre svega, ozbiljno poradi na toplifikaciji i gasifikaciji.

O ovim problemima, kao i o mogućim rešenjima, na tribini će govoriti:

  • Bratislav Vučković, gradski većnik za komunalne delatnosti
  • prof. dr Boban Stojanović, Ekonomski fakultet Niš
  • dipl. inž. maš. Miroslav Cvetković, UPSS
  • Danijel Dašić, NKD
  • Tatjana Egerić, Moderator

Imaćete priliku da:

  • iskažete svoje mišljenje o zagađenju vazduha
  • čujete kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim problemima u Srbiji i Evropi

Učestvujte u tribini za čistiji Niš!