Politike koje rade

Devet partnerskih organizacija na USAID programu podrške građanskom društvu odabrano je  kroz izuzetno konkurentan proces osmišljen da identifikuje organizacije koje imaju jasnu misiju i iskrenu posvećenost u preuzimanju uloge lidera u građanskom sektoru”, rekla je Suzan Fric, direktorka misije USAID u Srbiji.

http://www.iscserbia.org/srb/Novosti/Novosti07.html

Nacionalna koalicija za decentralizaciju napravila je svoj petogodišnji plan u decembru 2012. godine. Prioritet u radu NKD-a, u narednih 5 godina biće podrška razvoju organizacija članica i izgradnja javne podrške drugih organizacija i njihovih lokalnih zagovaračkih tema. Na ovaj način, NKD podstiče izgradnju kapaciteta za promene na nivou lokalnih zajednica i stvara dugoročne lokalne potencijale za decentralizaciju moći i vlasti. Kako bi razvili ovaj proces izgradnje javne podrške, NKD će kroz projekat „Politike koje rade“ koristiti program Coady instituta u Kanadi, profesorke Olge Kladkik.

Kroz ovaj projekat formirani su regionalni Centri za građanske politike. Njihova uloga će biti konsultantska, mentorska i resursna, u smislu zagovaranja i izgradnje javne podrške za lokalne organizacije civilnog društva iz njihovog regiona. NKD želi da podrži postojeće organizacije civilnog društva i one koji su prepoznate kao “regionalni OCD lideri-neformalni resursni centri”, kako bi povećali svoje kapacitete i postali jača podrška zagovaračkim akcijama/grupama u njihovim regionima. U procesu selekcije održanom u maju 2013.godine, 3 organizacije su odabrane da budu Centri za građanske politike: Urban In – Novi Pazar(Sandžak), Edukativni centar Kruševac (Centralna Srbija), Užički centar za demokratiju i ljudska prava (Zapadna Srbija).

Kako bi rad Centara za građanske politike počeo sa radom, predstavnici svakog od centara dali su predlog 3 svoja lidera, iskusna OCD predstavnika koji će proći Trening za trenere (i mentore) u okviru programa za izgradnju javne podrške Coady instituta (avgust-septembar). Oni će unaprediti svoja znanja, razviti veštine i stavove potrebne za primenu ovog programa jer će oni sami, krajem 2013.godine, u okviru svojih Centara za građanske politike organizovati trening i mentorske sesije za 10 OCD-a iz njihovih regiona (oktobar, novembar, decembar).

U trening fazi programa, predviđeno je da 30 OCDa radi na razvoju svog plana izgradnje javne podrške. Uz konstantnu podršku trenera i mentora iz njihovih regiona, 30 OCD-a će napraviti svoj strateški plan za izgradnju šire javne podrške i okupljanje ključnih IGRAČA (institucije i pojedinci na pozicijama, sa interesima u zagovaračkoj temi). Ovo je prvi put u Srbiji da OCD prave ovakav plan, što bi trebalo da doprinese ne samo razvoju šire javne podrške za zagovaračke teme organizacija, već i za javnu sliku o civilnom sektoru i izgradnju veza između OCD-a, građana i institucija. Kao rezultat, ovakav razvoj bi trebalo da postane osnova za buduće prikupljanje sredstava OCD-a iz lokalnih izvora – pojedinaca, kompanija i lokalnih vlasti.

U 2014. godini, projektom je predviđen odabir 3 najbolja Plana izgradnje javne podrške koja će biti finansijski podržana od strane NKD-a.

Media i reform centar Niš će biti zadužen za promotivne aktivnosti na projektu – naučene lekcije i uspešne priče, promovišući inovativni pristup u zagovaranju koji ima ovaj trening program Coady instituta. Poslednji meseci projektne implementacije će biti posvećeni podeli iskustva i naučenih lekcija sa ostalim članicama Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kao i ostalim zainteresovanim organizacijama, trenerskom i donatorskom zajednicom u Srbiji.