Izbori 2012. – Naučene lekcije?

Izbori održani 6. maja 2012. godine u Srbiji ostaće svakako upamćeni, ne samo po promeni vlasti koju su doneli na svim nivoima. Kandidati i predstavnici lista političkih partija su neposredno nakon izbora javno govorili o neočekivano velikom broju izbornih nepravilnosti u gradovima širom Srbije, implicirajući čak da je bilo pokušaja izborne krađe.

Kandidati su javno pokazivali džakove sa glasačkim listićima, u medijima su se pojavljivali video snimci koji ukazuju na izborne nepravilnosti, gradske i opštinske izborne komisije u nekim gradovima i opštinama su ozbiljno kasnile sa proglašenjem izbornih rezultata, a broj najavljenih prigovora, pa čak i krivičnih postupaka, je bio prilično veliki. Na kraju, veliki broj biračkih mesta na kojima i jesu zvanično poništeni izbori širom Srbije samo je doprineo konfuziji i pojačao negativan utisak kod građana.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) prepoznala je potrebu da se ova tema istraži i da se građanima Srbije obezbede informacije o tome šta se zapravo desilo na izborima i kako su nastale nepravilnosti o kojima je reč.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), u saradnji sa Media i reform centrom iz Niša, Južnim Vestima, Proaktivom i CeSID-om, organizovala je terensko istraživanje u petnaest gradova i opština pretežno na jugu Srbije, gde je zabeležen najveći broj nepravilnosti. Terensko istraživanje je poslužilo da se prikupe podaci o uzrocima nepravilnosnosti i da se pojedinačni slučajevi istraže sa aspekta (ne)poštovanja izbornih pravila i procedura, ali i sa aspekta kvaliteta same regulative vezane za izborni proces.

Naše istraživanje nedvosmisleno ukazuje da bez unapređenja regulative i profesionalizacije rada izborne administracije postoji velika šansa da se na sledećim izborima ponovi (ako ne i uveća) ovako veliki broj izbornih nepravilnosti. Zato naše istraživanje i ekspertiza ne samo što ukazuje na uzroke tih nepravilnosti, već i daje preporuke šta je potrebno uraditi kako bi se izborni proces unapredio na svim nivoima.

Celu publikaciju u PDF formatu možete pročitati i preuzeti sa sleceće adrese: http://bit.ly/WabbC5

Za lakši pregled, kategorizovane rubrike i engleski prevod posetite web sajt www.izbori.co.rs

Projekat je sproveden uz podršku USAID kroz Instituta za održive zajednice (ISC) u Srbiji.