KOLIKO KOŠTAJU VANREDNI IZBORI?

izbori-pol-zab-2

Postoji li potreba za raspisivanjem trećih vanrednih parlamentarnih izbora u poslednjih pet godina ili najave izbora u medijima služe za ispitivanje trenutnog rejtinga stranaka na vlasti i procenu snaga političkih protivnika?

U poslednjih pet godina, za izbore na centralnom nivou, odnosno predsedničke i parlamentarne izbore, potrošeno je devet milijardi dinara (oko 75 miliona evra), od kojih je više od 60 odsto sredstava odnosno 5,4 milijardi dinara, utrošeno na vanredne izbore. Tokom 2012. organizovani su vanredni predsednički i redovni parlamentarni izbori, 2014. i 2016. održani su vanredni parlamentarni izbori i 2017. redovni izbori za predsednika republike.

Imajuću u vidu činjenicu da je u poslednjih pet godina samo za vanredne izbore izdvojeno 5.4 milijarde dinara sa obrazloženjem da će raspisivanje izbora doprineti nastavku ili ubrzanju reformi, što nije bio slučaj, postavlja se pitanje da li zaista postoji potreba za raspisivanjem novih „vanrednih“ izbora i u čijem bi oni bili interesu?

Održavanje izbora ide u korist svim političkim partijama jer su izbori i vanredni izbori veliki biznis za partije. Za novac koji je potrošen za vanredne izbore odnosno te 5,4 milijarde dinara mogli smo da izgradimo 18 vrtića, 12 škola i isplatimo više od 117 000 prosečnih plata. Takođe, izbori su za najveći broj građana jedino učešće u politici i česti izborni ciklusi, bez realne potrebe, nam pokazuju da se to učešće iz godine u godinu smanjuje“, izjavila je direktorka NKD-a, Milena Velojić.

Nalazi NKD-a pokazuju da svaki izbori usporavaju proces reformi jer u godinama kada imamo izbore parlament radi minimum 30 posto manje nego u neizbornim godinama. Za iznos budžetskih sredstava opredeljenih za vanredne parlamentarne izbore u poslednjih pet godina, Narodna skupština je mogla da radi bezmalo dve godine. Takođe, u izbornim godinama se čak 70 odsto zakona donosilo po hitnom postupku dok je u neizbornim taj procenat iznosio 45 odsto.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji je održano 10 predsedničkih i jedanaest parlamentarnih izbora od kojih je čak osam bilo vanrednih.

Celokupno istraživanje možete pronaći ovde.

Posted in Vesti and tagged , , , .