Osnovni strateški cilj Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID-a u Srbiji je da podrži viziju Srbije kao demokratske, prosperitetne zemlje koja se kreće ka evroatlanskim integracijama.

USAID, u cilju da pomogne Srbiji da ostvari ovu viziju, blisko sarađuje sa partnerima u Srbiji na programima u dve ključne oblasti:

  • Jačanje demokratije i demokratske uprave
  • Podsticaj ekonomskom razvoju

USAID podržava brojne projekte čiji je cilj dalji razvoj demokratske kulture i prakse u Srbiji. USAID obezbeđuje sredstva i finansijsku podršku NVO sektoru širom Srbije kako bi angažovale građane u razumevanju i pružanju podrške neophodnim reformama, dok u isto vreme vrše nadzor rada vlade i lokalnih samouprava. Podrška nezavisnim, lokalnim medijskim kućama omogućava dostupnost pouzdanih vesti i informacija svim građanima i podstiče dugoročnu održivost ovih medija. Podrška demokratskim političkim strankama potencira potrebu za internom stranačkom demokratijom, razvojem politike delovanja i komunikacijom sa građanima. Jedan od projekata pomaže pravosuđu da upravlja sopstvenim finansijama i da poboljša efikasnost sudova, a istovremeno pruža podršku uspostavljanju kancelarije za budžet i finansije u Skupštini Srbije. USAID, takođe, podržava učešće mladih političara i žena u radu Skupštine i podstiče bolje funkcionisanje skupštinskih odbora, poslaničkih klubova i međustranačkih foruma.