definitivni za sada (1) (2)

U formi pitanja „jeste li znali“ zabavnik otvara zanimljiva pitanja vezana za društveno-politički život a odgovore daju građani ali i praksa.

Baveći se reformom izbornog sistema i prateći istraživanja o učešću građana u društveno političkim procesima, došli smo do zaključka da mi, građani, zapravo ne znamo kako se donose političke odluke. Ne znamo koje  mehanizme imamo na raspolaganju kako bismo uticali na političke procese i odluke koje utiču na nas. Ne znamo kako i koga biramo i zapravo ne znamo kako funkcioniše sistem po kome živimo. Zbog toga smo želeli da na zanimljiv i manje suvoparan način građanima pojasnimo kako bi stvari trebalo da funkcionišu prema zakonu a da u isto vreme vidimo kako ih oni vide.

Sve emisije političkog zabavnika možete preslušati ovde.

Sve epizode

Prva epizoda Političkog zabavnika daje odgovor na pitanje: Koliko nas koštaju (pre)česti izbori u Srbiji? Poslušajte šta kažu građani i sociolog Zoran Jovanović.

"Čestim raspisivanjem izbora šalje se poruka biračima da je njihov glas oročen možda na godinu dana..." izjavio je za Politički zabavnik direktor YUCOM Lawyers' Committee for Human Rights Milan Antonijevic. Poslušajte šta kažu građani koje su posledice raspisivanja čestih izbora.

Najavljuju se novi vanredni izbori na proleće uprkos stabilnoj situaciji u zemlji...Da li znate koliko smo vanrednih izbora imali u proteklih pet godina? Kako česti izbori utiču na proces reformi u Srbiji? Odgovore u drugoj epizodi Političkog zabavnika daju građani i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

Izborna kampanja na predsedničkim izborima 2017. koštala je ukupno milijardu i trista trideset i četiri miliona dinara. Koliko su ukupni troškovi svakog od kandidata i da li nam predstoji još jedna funkcionerska kampanja? Šta o tome kažu građani i programski direktor organizacije CRTA Rasa Nedeljkov poslušajte u novoj epizodi Političkog zabavnika.