Moj dom je ovde

Projekat finansira: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Projekat sprovodi:
NKD

Partneri:
Urban in Novi Pazar

Trajanje projekta:
15.05.2019 – 14.05.2020.

Ukupna vrednost:
66.591,96 €

Projekat Moj dom je ovde – prevencija ilegalne migracije – osnaživanje mladih u Novom Pazaru i Tutinu da ostanu u Srbiji i podrška povratnicima u Sandžaku, uz finansijsku podršku nemačke Vlade koju implementira GIZ, realizuju Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Niš, i “Urban-In”, Novi Pazar.

Glavni cilj projekta je doprinos poboljašnju uslova života građana Novog Pazara i Tutina, naročito mladih, radi povećanja zapošljivosti i smanjenja migracija ka zemljama EU.

Ciljna grupa  su povratnici na osnovu Ugovora o readmisiji u Novom Pazaru i Tutinu, kao i potencijalni migranti, naročito mladi iz ova dva grada.

Projektne aktivnosti

Istraživanje stanja povratnika iz zemalja EU

Prvi zadatak istraživanja je da identifikuje, pronađe, kontaktira i popiše povratnike u N. Pazaru i Tutinu, a zatim da obezbedi podatke o povratnicima, o zemljama i razlozima zbog kojih su vraćeni, o problemima sa kojima se susreću nakon povratka, ali i da od povratnika prikupi ideje, sugestije i predloge o načinima na koje bi im bilo najbolje pomoći.

Interaktivne radionice za mlade, uz učešće povratnika

Cilj ovih radionica jeste da mladi u projektnim gradovima, kroz iskustva i životne priče povratnika, budu informisani o tome šta znači biti ilegalni migrant, sa kojim problemima i izazovima mogu biti suočeni, kao i kakve posledice mogu proizaći nakon odluke da migriraju.

Grantovi za podršku i razvoj malih biznisa povratnika

Biće dodeljeno ukupno 10 grantova (7 u N. Pazaru i 3 u Tutinu) koji će povratnicima pomoći u obezbeđivanju ekonomske sigurnosti njihovih porodica, kroz pokretanje ili nastavljanje sopstvenog malog biznisa.

Kampanja za sprečavanje ilegalne migracije…

… biće multimedijalna i sastoji se od više grupa aktivnosti:

  • Organizovanje javnih razgovora
  • Medijska kampanja
  • Distribucija promotivnog materijala