Građani na straži

gns-1051x750

Projekat finansira:

Delegacija Evropske Unije u Srbiji

Projekat sprovodi:

CRTA i Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Ključni partneri:

Eksperti u oblasti izbornog prava i organizacije civilnog društva

Trajanje projekta:

Decembar 2017. – decembar 2020.

Ukupna vrednost:

66.195,55 €

Projekat doprinosi kvalitetu i stabilnosti demokratskih procesa kroz uspostavljanje temelja za nepristrasnu procenu integriteta, transparentnosti i regularnosti izbornog procesa, tokom i između izbornih ciklusa.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju će u naredne tri godine raditi partnerski sa organizacijom Crta na povećanju integriteta i demokratičnosti izbornog procesa i realizaciji preporuka internacionalnih posmatračkih. Takođe, radićemo i na jačanju vladavine prava i unapređenje uslova za učešće građana u demokratskim procesima i reformama u okviru EU integracija.

Važno nam je da podstaknemo građane na aktivističko delovanje kako bi se uspostavili zahtevi za odgovornim vladinim institucijama, čime se stvara demokratsko okruženje u kome se građani osećaju spremnim da utiču na donošenje odluka u javnom interesu.

Projektom se nadograđuje kredibilitet i iskustvo izborne posmatračke misije Građani na straži, koju je pokrenula organizacija CRTA kako bi pružila nezavisnu i sveobuhvatnu ocenu celokupnog izbornog procesa.

Planirane aktivnosti

  • Izrada publikacije „Izborne nepravilnosti u Srbiji u periodu od 2012. do 2017.“ – studija slučaja južna Srbija;
  • Ulične akcije u 20 gradova;

Očekivani rezultati:

  • Ojačati organizacije civilnog društva pri očuvanju integriteta i demokratskog karaktera izbora;
  • Unapređenje kvaliteta, transparentnosti i integriteta izbornog procesa;
  • Mobilizacija građana za kontrolu i borbu za fer i poštene izbore
  • Uspostavljanje učinkovite, dugoročne i nezavisne mreže Građani na straži širom zemlje, koja će okupiti organizacije civilnog društva, aktiviste i predstavnike medija;