RERI podneo krivičnu prijavu zbog nastavka radova u Rakiti

Nakon brze reakcije meštana, organizacija civilnog društva i udruženja građana, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinuRERI podneo je krivičnu prijavu protiv investitora „Mala hidroelektrana Zvonce d.o.o.“ koju u celosti možete videti ovde.

Na osnovu saznanja da je investitor nastavio sa radovima uprkos zabrani Ministarstva zaštite životne sredine ali i iz razloga zabrinutosti za bezbednost građana, životnu sredinu ali i pravni poredak , RERI zahteva od nadležnih organa, a pre svega od nadležnog tužilaštva hitnu reakciju kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje obavezujućih naloga inspekcijskih organa.

Prema informacijama sa terena, investitor ne samo da nije postupio po rešenju i uklonio cevovod, već je danas nastavio sa radovima. Kako  u saopštenju navode, situacija u kojoj državni organi pokazuju da nisu u mogućnosti da obezbede primenu zakona na celoj teritoriji države je nedopustiva, narušava poverenje građana u ustavni poredak i sve nas ostavlja u uverenju da država nije u stanju da štiti i čuva javni interes. 

 

“Ukoliko državni organi ne pokažu da su u stanju da obezbede primenu zakona na teritoriji čitave zemlje ozbiljno se narušava pravni poredak.”

 

Reakcija nadležnih organa je neophodna kako bi se sprečila eskalacija sukoba, ugrožavanje životne sredine i bezbednosti građana, zbog čega svako odlaganje ili nečinjenje organa javnih vlasti istovremeno pokazuje nesposobnost da uspostave poštovanje zakonitosti na teritoriji Republike Srbije. navode iz RERI-ja.

 

“RERI zahteva od nadležne inspekcije da, u skladu sa zakonom, obezbedi sprovođenje pravosnažnih odluka, te bez odlaganja zaustavi nastavljene radove na Rakitskoj reci.”

 

Situacija u kojoj državni organi pokazuju da nisu u mogućnosti da obezbede primenu zakona na celoj teritoriji države je nedopustiva, narušava poverenje građana u ustavni poredak i sve nas ostavlja u uverenju da država nije u stanju da štiti i čuva javni interes.

Zapisnik o inspekcijskom nadzoru možete u celosti pogledati ovde.