Prethodni direktor aerodroma potvrdio tačnost podataka koje je otkrio NKD

Nakon objavljivanja skrivenih dokumenata o gubicima u poslovanju Aerodroma Niš u 2018. godini, ali i gostovanja Mladena Jovanovića i direktora aerodoma Nenada Kneževića u emisiji “Novi dan” na televiziji N1, odglasio se bivši direktor JP Aerodrom Niš, Vladica Đurđanović.

Dokumenta koja je objavio bivši direktor aerodroma Niš, g. Vladica Đurđanović, kao i provera tačnosti izjava sadašnjeg direktora Kneževića, postavljenog od strane Republike, ukazuju da se Knežević branio potpunim neistinama.

Sadašnje rukovodstvo Aerodroma Niš tvrdi da je u trenutku preuzimanja Aerodroma imalo gubitak od čak 17 miliona dinara. Zvanična dokumenta, koja su u javnosti samo zahvaljujući g. Đurđanoviću, pokazuju da je Aerodrom imao plus od 373.000 dinara. Dakle, kompletan gubitak od 13 miliona je rezultat poslovanja novog rukovodstva.

 

Iako Knežević tvrdi da država daje značajnu pomoć Aerodromu, u zvaničnim finansijskim izveštajima za 2018. godinu se ne vidi tih 180 miliona subvencija. Gde je taj novac, ostaje pitanje.

Naknade za članove Nadzornog odbora povećane na osnovu “republičke uredbe” – NEISTINA

Knežević tvrdi da se naknada članovima Nadzornog odbora od preuzimanja Aerodroma isplaćuje po republičkoj uredbi, a da je do tada isplaćivana po gradskoj uredbi.

 

Od 2016. godine postoji jedinstvena Odluka Vlade Srbije o kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za rad u nadzornim odborima javnih preduzeća. Ova odluka ne predviđa nikakve razlike između naknada koje se isplaćuju lokalnim i centralnim javnim preduzećima.

 

Da li članovi Nadzornog odbora deo svoje povećane novčane naknade vraćaju stranci koja ih je postavila? Da li je to razlog povećanja?

 

 

Očigledno je da se u Nišu stvara lažna slika uspeha Aerodroma od preuzimanja, iako zvanični podaci i izveštaji dokazuju suprotno. Zato Aerodrom i skriva podatke, računajući i da izjave iz NKD ne mogu da dođu do televizijkih stanica kontrolisanih od strane ljudi bliskih vlasti. Na tim televizijama nismo imali prilike da čujemo niti jedan kritički ton u odnosu na niški Aerodrom, što ukazuje na koordinisano gušenje slobode govora u ovoj temi.

Ipak, sve je to uzaludno jer će javnost uvek naći načina da sazna istinu u Nišu.

 

Gubici Aerodroma Niš nakon preuzimanja – NKD objavljuje skrivani dokument