Vrednost zemljišta niškog aerodroma 50% veća nego što su tvrdili gradski čelnici

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) obaveštava javnost da je Vlada Srbije prenela zemljište niškog aerodroma firmi „Aerodromi Srbije d.o.o“ u januaru mesecu 2019. godine.

Po dokumentima do kojih smo došli, procenjena vrednost zemljišta niškog aerodroma je 8,8 milijardi dinara, što je za 13% veća vrednost od godišnjeg prihoda budžeta Grada Niša u prethodnim godinama.

Gradske vlasti su se poklanjanjem zemljišta niškog aerodroma odrekli godinu i 2 meseca kompletnog finansijskog funkcionisanja grada. Ovaj iznos ne uključuje vrednost poklonjenog javnog preduzeća, sertifikata i moguću dobit u narednim decenijama.

Da li su čelnici Grada Niša uopšte znali kolika je realna vrednost ovog „poklona“?

Odluka kojom je zemljište preneto na Aerodromi Srbije doo

Tokom protesta zvaničnici Grada Niša su tvrdili da je poklanjanje aerodroma neophodno upravo zato što Grad duguje ogroman novac Republici na ime tog zemljišta. Poklanjanje aerodroma je pravdano potrebom da se reguliše taj dug. Vrednost duga koju su gradski čelnici spominjali je oko 5,8 milijardi dinara. Realna vrednost zemljišta je 51.7% veća od ovog iznosa, kako smo saznali iz prikupljene dokumentacije.

Početkom 2019. godine NKD je utvrdio ne samo da Republika nije još oprostila dug za to zemljište Nišu, već i da se to najverovatnije neće ni desiti. Ne postoji niti jedan zvaničan dokument koji obavezuje Republiku da oprosti dug. Ukoliko Republika i Grad Niš ne regulišu pitanje dugovanja u vezi sa zemljištem Aerodroma Niš i Kasarne Bubanjski Heroji, Grad Niš će biti u obavezi da isplaćuje DNEVNU kamatu u visini od 6.313 evra počev od 29. juna sledeće godine.

NKD zahteva od Ministarstva i Vlade Srbije da objasne građanima:

  • Zašto Republika, za početak, ne oprosti 8,8 milijardi dinara duga Gradu Nišu na ime zemljišta koje je ne samo oduzela Nišu, već i prebacila firmi „Aerodromi Srbije“? Da li je Republika dužna sada Gradu Nišu razliku od 3 milijarde dinara (razlika između utvrđene vrednosti zemljišta i onoga što je bila procena duga tokom otimanja)?
  • Čemu služi mikropreduzeće (zvaničan status po APRu) „Aerodromi Srbije doo“, osnovano 2016. godine, koje je pre ovog poklona imalo ukupan kapital u iznosu od svega 10 miliona dinara, što je skoro 1.000 puta manje od vrednosti zemljišta koje mu je poklonjeno? O „veličini“ ovog mikropreduzeća svedoči i podatak da mu je sedište zapravo kancelarija u Dečanskoj ulici u Beogradu u zgradi gde su brojne druge kancelarije republičkih agencija i direkcija.
Trenutna vrednost kapitala Aerodroma Srbije doo – izvor APR
  • Šta je dalji plan za razvoj „Aerodroma Srbije doo“ koji u 2017. godini nije imao niti jednog zaposlenog (po nezvaničnim informacijama trenutno imaju 4 zaposlena lica, ali ne postoje zvanični podaci koji to potvrđuju), koji nema nikakve sertifikate niti bilo kakvo institucionalno iskustvo u upravljanju aerodromima? Brine i što ovaj doo nije obveznik revizije i što poslovanje ovog subjekta građani neće moći da kontrolišu. Da li je to i cilj celog preuzimanja niškog aerodroma?
Poslednji zvanični podaci o broju zaposlenih u Aerodromi Srbije doo – izvor APR
Status Aerodroma Srbije doo kao mikro preduzeća koje nije obveznik revizije u 2019. godini – izvor APR
  • Šta se desilo sa dve parcele Aerodroma Niš koje nisu prenete na „Aerodrome Srbija doo“, a jesu deo inicijalnog poklanjanja Aerodroma?
  • Zašto se svi ovi poslovi kriju od građana i zašto se skrivaju informacije u vezi kako sa koncesijom Aerodroma Nikola Tesla, tako i sa procesom prenošenja vlasništva Aerodroma Niš? Da li nam se sprema i nova koncesija u Nišu?

U Nišu,
2. maj 2019.


Najčitanije na sajtu