Kada će Užice da prodiše?

Javna tribina “Kada će Užice da prodiše?” održaće se u utorak 26. marta od 12 sati u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Užicu. Pridružite nam se u borbi za čist vazduh u čistom Užicu!

Učesnici tribine

    • Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine
    • Biljana Kuzmanović, novinarka – Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine “Zeleni savet”
    • Moderator: Danijel Dašić, Nacionalna koalcija za decentralizaciju

Građani će imati priliku da iskažu svoje mišljenje o zagađenju vazduha, ali i da čuju kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim problemima u Srbiji i Evropi.

Po završetku tribine, na Gradskom trgu će biti održana ulična akcija u periodu od 13 do 16 sati sa ciljem da zajedno utičemo na smanjenje zagađenja vazduha u Užicu. 

Strategija zaštite vazduha u Srbiji i dalje je na čekanju

Zašto je bitno da se građani uključe i reaguju?

Poslednjih par godina zagađenje vazduha u Užicu je dramatično. Užice je jedna od tri crne tačke Srbije po zagađenju vazduha. Do danas, nema rešenja za ovaj problem. 

Ovom problemu posebno doprinosi nedostatak Zakona o životnoj sredini koji je jedan od ključnih zahteva Evropske unije za Zaštitu životne sredine iz poglavlja 27.

Iako je grad Užice izradio strateški dokument “Plan kvaliteta vazduha” i predstavio ga građanima, Užičani ipak nisu bili zainteresovani za prisustvo na javnoj prezentaciji.

Akcije sa istim ciljem već su održane u Valjevu i Nišu.

Prijavite se eventu: Kada će Užice da prodiše


Kako do Regionalnog centra u Užicu?


Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner organizacije CRTA u projektu ,,Građani imaju moć”, organizuje tribine širom Srbije, koje imaju za cilj da probude građane kako bi učestvovali u borbi za pravo na čist vazduh.