Da Valjevo prodiše

Borba za vazduh bez mirisa, boje i ukusa u Valjevu

U borbi za zdrav i čist vazduh, bez mirisa i ukusa, Nacionalna koalicija za decentralizaciju uputila se u Valjevo. Kroz razgovor sa građanima Valjeva i podelu simboličnih “medenih” aktivističkih poklona kojima se ukazuje na posledice aerozagađenja, prikupili smo skoro stotinu potpisa podrške inicijativama za čistiji vazduh

Uličnom akcijom ,,Da (pro)dišemo punim plućima” kroz razgovor sa građanima Valjeva i podelu simboličnih “medenih” aktivističkih poklona, pokušali smo da ukažemo na posledice aerozagađenja. Prikupljali smo potpise i tako podsticali Valjevce da aktivizmom utiču na smanjenje aerozagađenja u svom gradu na Kolubari. Davanjem svojih potpisa građani se pridružuju zajedničkoj ekološkoj borbi koja je projektom “Građani imaju moć” započeta u nekoliko gradova u Srbiji.

Da Valjevo prodiše

Iako tehnologija kaže da čak i na lepom danu koji deluje čist, građani i građanke Valjeva dišu vazduh koji je po jednom parametru dva puta zagađeniji od maksimalno dozvoljene vrednosti i to su čestice od 10 mikrona. Takođe, po drugom parametru, kad pričamo o česticama od 2,5 mikrona, Valjevci dišu vazduh koji je tri puta zagađeniji nego što je maksimalno dozvoljena vrednost. Dva i tri puta veće od maksimalno dozvoljenih vrednosti!

Programski savetnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić očekuje da građani Valjeva vrlo ozbiljno shvate problem zagađenosti vazduha u svom gradu. “Nažalost, niste jedini sa tim problemom, jer se i kod nas u Nišu diše dizel” – poručio je za portal “Valjevska posla”.

Ulična akcija ,,Da (pro)dišemo punim plućima’’ organizovana je u sklopu projekta ,,Građani imaju moć” koji sprovodi organizacija CRTA u partnerstvu sa NKD-om. Njoj su se priključili i aktivisti inicijative Da Valjevo prodiše.

Da Valjevo prodiše

Aktivisti ove inicijative su svojim delovanjem inicirali ekološke promene. Primera radi, valjevska bolnica koja je bila jedan od najvećih potrošača uglja u gradu priključila se na toplanu, a sama Toplana sa drugih energenata prešla na gas. To, međutim, ne znači da je problem aerozagađenja u Valjevu rešen. 

Andrija Petrović iz inicijative upozorio je građane i javnost da se i valjevski Zavod za zaštitu zdravlja greje na ugalj, kao i veliki broj domaćinstava, privatnih i poslovnih prostorija. Iz Lazarevca, sa kolubarskih kopova stiže sirovi lignit koji nije predviđen da se koristi u privatnim domaćinstvima, a u Valjevu  se koristi masovno.

Akcija ima za cilj da ukaže na potrebu da stručnjaci obave neophodne analize ne bi li se krenulo sa daljim ekološko-urbanističkim merama do zdravijeg života Valjevaca i Valjevki. 

Ne zaboravite, ovo nije samo problem Valjeva i Niša, već i Užica, Beograda i drugih gradova koji jesu ,,Tvoje mesto u Srbiji”.