Da (pro)dišemo punim plućima

Još jedan dolazak BUS-a na peron građanskog aktivizma je zakazan za ponedeljak 4. mart u Valjevu. Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner CRTA u projektu “Građani imaju moć” poziva građane i građanke Valjeva  da 4. marta izađu na Desankin trg u 12 časova i daju svoju podršku inicijativi za čistiji vazduh.

Zagađenje vazduha predstavlja značajan ekološki problem u Srbiji. Nastao je kao posledica slabih okvira ekološke politike i njenog sprovođenja. Ekonomski instrumenti su usmereni samo na ubiranje taksi, a ne na svoju osnovnu funkciju, a to je omogućavanje podrške za ekološki odgovorno ponašanje.

U Srbiji je prisutan i problem degradacije standarda i kvaliteta života, koja kod stanovništva umanjuje motivaciju da se uopšte brine o životnoj sredini. Zastarela tehnologija i loši uslovi u privredi, nisu stvorili uslove za uvođenje postrojenja, koja će doprineti zaštiti životne sredine.

Zagađenju vazduha u Srbiji posebno doprinosi nedostatak zakona o životnoj sredini koji uključuje ključne zahteve Evropske unije za zaštitu životne sredine. Zato je potrebno da se mi građani uključimo i reagujemo!

Pridružite nam se u borbi za čist vazduh u čistom Valjevu!
📢 4. mart, 12h na Desankinom trgu.

Imaćete priliku da

  • iskažete svoje mišljenje o zagađenju vazduha
  • da čujete kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim problemima u Srbiji i Evropi
  • da dobijete koristan aktivistički poklon

 

Veoma je bitno da se ne lažemo jer je ovo Tvoje mesto u Srbiji!