Ljubav prema okolini kroz aktivizam: Građani imaju moć i kažu – Reke su naše!

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je 19. februara bila deo Festivala ljubavi u Novom Sadu. Tokom akcije u Novom Sadu prikupljeno je skoro stotinu potpisa podrške većem učešću građana prilikom donošenja odluka na lokalnom nivou.

Zašto je aktivizam neophodan svakom društvu?

Trenutni stav većeg dela građanstva je prihvatanje, a ne promena. Ukoliko želimo da promenimo nešto u svojoj okolini, u svom društvu, promena mora da krene od nas samih.

Mi smo pokretači.
Mi smo oni koji mogu da donesu promene svojoj lokalnoj zajednici.

Svaki pojedinac treba da teži da bude deo procesa odlučivanja a građani i civilno društvo moraju se aktivno uključiti u proces donošenja odluka jer to je jedini način da vlast i nosioci javnih funkcija osećaju odgovornost ka svom građanstvu.

 

Izvorska voda sa Stare planine putovala je 400km da osveži Novosađane

Zajedno sa nama, kao neko ko podržava borbu za zdraviju životnu sredinu, aktivizam su na festivalu širili i predstavnici udruženja “Odbranimo reke Stare planine”. Dosta ljudi je čulo o problemu mini hidro elektrana samo zahvaljujući njihovom aktivizmu i ljubavi prema Staroj planini. Efekti njihovih akcija i protesta su ogromni. Oni su upornim aktivističkim delovanjem sačuvali reke svog kraja od izgradnje mini hidroelektrana derivacionog tipa. Ali tu nije kraj.

Za sada je Stara planina odbranjena. Ipak, ima još dosta delova Srbije koji nisu čuli o ovoj vrsti problema, a zapravo su uveliko u problemu. Nikola Popović, iz udruženja  “Odbranimo reke Stare planine” kaže da su oni uporni i nastaviće sa borbom dok ih ne bude čula cela Srbija.

Posluživanjem sveže vode sa staroplaninskih izvora i darivanjem medenjaka sa porukama o značaju povećenja učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, želeli smo da prenesemo poruku da jedino kroz zajedničko delovanje možemo doneti neke promene u našoj društvenoj zajednici.

Jedino ljubav prema sredini u kojoj živimo i aktivni rad na njoj, mogu je sačuvati za buduće generacije, a zapravo time pokazujemo i ljubav prema sebi. 

Projekat ,,Tvoje mesto u Srbiji”  pokrenut je sa jednim ciljem – da pozove na aktivizam što veći broj građana i građanki jer “Građani imaju moć”

Učinimo zajedno svoje okruženje boljim mestom za život u Srbiji.
Probudimo aktivizam!