Cilj politike vlade Srbije: Oterati niskotarifne aviokompanije iz Srbije?

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ poziva Vladu Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da ozbiljno shvati mogućnost odlaska niskotarifnih aviokompanija iz Srbije i da hitno prestane da monopolističkim, centralističkim i protekcionističkim politikama štiti interese Air Serbia i aerodroma Nikola Tesla na račun niškog aerodroma i putnika iz Srbije.

Izjava direktora Wizzair-a portalu Ex-Yu Avionation News o tome da Vlada Srbije „preuzima korake kojima štiti poslovanje Air Serbia i time stvara pritisak na sve druge prevoznike“, kao i da Wizzair „neće razvijati bazu u Beogradu zbog visokih naknada za aerodrom“ samo potvrđuju argumente koje je naša inicijativa iznela tokom protesta.

Vlada Republike Srbije je u odnosu na niški aerodrom preduzimala aktivnosti koje potvrđuju da su izjave direktora Wizzaira tačne:

  • Kroz koncesiju aerodroma Nikola Tesla potpuno je neopravdano pristala na uslov ograničavanja razvoja niškog aerodroma za potrebe zaštite poslovnog interesa aerodroma Nikola Tesla i, što je još problematičnije, privatnog kapitala kompanije Vanci airports,
  • Oduzela je niški aerodrom od Grada Niša sa željom da zaustavi razvoj niškog aerodroma u interesu koncesionara aerodroma Nikola Tesla i Air Serbia u junu 2018. godine,
  • U više navrata, koristeći institucionalne i partijske mehanizme pritiska, nelegitimno je zahtevala povećanje aerodromskih taksi na aerodromu u Nišu i pre oduzimanja našeg aerodroma,
  • Koristeći i institucionalne i partijske mehanizme, uticala je na kadrovska rešenja na aerodromu u Nišu ne vodeći računa o poslovnom interesu našeg aerodroma, već isključivo o potrebi da postavi poslušne kadrove.

Dosadašnji ishod ovakvog i sličnog ponašanja Vlade Srbije je gašenje dve niskotarifne linije iz Niša za Malme i Dizeldorf, gašenja restorana na aerodromu, izostanak najave novih letova kao i odustajanje Wizzaira od razvoja baze u Beogradu.

VLADA SRBIJE ĆE SVOJOM POLITIKOM OTERATI SVE NISKOTARIFNE AVIOKOMPANIJE IZ NIŠA I IZ SRBIJE. PITANJE JE: DA LI JE TO I CILJ VLADE SRBIJE?

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenula je pred srpskim pravosuđem postupke kojima želi da zaštiti interese građana ove zemlje i vrati niški aerodrom Gradu Nišu.