Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?

Media i reform centar Niš, u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, poziva vas da se uključite u akciju Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?, koja će se u Nišu održati u utorak, 6. novembra 2018. godine, od 12 do 15 sati na Trgu kralja Milana.

Prema rezultatima istraživanja, 39,5 posto južnjaka smatra da RTS nedovoljno izveštava o temama van Beograda, a 16,7 posto njih misli da se uopšte ne izveštava o događajima van prestonice. Skoro 40 posto ispitanika misli da je ovaj deo Srbije vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika, a samo 4,4 posto njih smatra da se na Javnom servisu redovno govori o decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju.

U razgovoru sa građanima biće reči o potrebama i mogućnostima za veću zastupljenost tema od interesa građana juga Srbije zarad ostvarivanja prava na informisanost.

Namera nam je da kroz dijalog sa predstavnicima RTS-a i drugim ekspertima dođemo do zajedničkih preporuka kako bi se, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim medijskim servisima, interes svih građana u potpunosti zadovoljio.

Građani će moći da daju svoje preporuke Programskom savetu RTS-a, kao i da potpišu inicijativu da u sadržajima Javnog servisa jug Srbije bude zastupljeniji.

Akcija sa građanima prethodiće promociji publikacije Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a? i tribini 7. novembra u Nišu na kojoj će govoriti:

  • prof. dr Zoran Jovanović, autor publikacije
  • doc. dr Jelena Vučković, profesorka Medijskog prava na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu
  • Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju
  • predstavnik / predstavnica RTS-a
  • Hadži Milorad Stošić, narodni poslanik, član Odbora za kulturu i informisanje

Osim u Nišu, razgovori sa građanima, serija tribina i predstavljanje publikacije održaće se i u Pirotu, Vranju i Leskovcu i deo su projekta Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?, koji realizuju Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Media i reform centar Niš uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.