Gradsko veće donelo nekompetentnu odluku

Utvrdili smo sledeću hronologiju događaja:

  • 29.3. Vlada Srbije donosi Zaključak kojim se traži/otima niški aerodrom
  • 30.3. Grad Niš formira na brzinu komisije u kojima ljudi bez odgovarajućih kompetencija potpisuju ISTOG DANA rešenja, bez davanja relevantnih informacija o realnom stanju stvari
  • 30. 3. (ISTOG DANA) Gradsko veće, za koje ne znamo da li su uopšte i dobili ova na brzinu sklepana rešenja nekompetentnih komisija, donosi odluku o poklanjanju aerodroma

Drugim rečima, Gradskom veću i Gradonačelniku je za poklanjanje aerodroma bilo potrebno manje vremena nego Vama za redovnu kupovinu u prodavnici.

U zapisniku komisije koja se poziva na Zaključak Vlade RS stoji da se pripreme sve odluke radi realizacije ulaganja i podrške Republike Srbije. Pitanje koje nije postavljeno od strane Gradonačelnika i Gradskog veća pre donošenja odluke i na koje građani Niša nemaju odgovor: 

Da li zbog dodatnog ulaganja Republike potrebno preuzimanje vlasništva nad aerodromom? Kolike su realno obaveze koje Grad ima prema centralnom nivou vlasti? Da li postoje poslovni interesi okolnih aerodroma (npr. aerodrom Adem Jašari u Prištini u koncesiji Vincija) koji će biti fovarizovani u odnosu na Niš? Kakve posledice po privredu Niša i budžet grada ima ovakva odluka?

Zašto u zapisniku Komisije nije tretirana tačka 5. Zaključka Vlade RS odnosno pregled svih obaveza koje bi Republika preuzela po prenosu prava svojine? Kolika je vrednost onoga što Grad Niš daje centralnom nivou vlasti?

Zabrinjava činjenica da je Gradsko veće zbog evidentnih propusta u radu Komisije, možda i nenamerno, obmanulo Gradsku skupštinu kao nadležni organ za donošenje odluke i tako je navelo na činjenje lošeg koraka.

Da li mislite da bi Novi Sad dozvolio ovakvo otimanje njihove imovine? Da li mislite da bi se Beograd usudio da potraži bilo šta od Novog Sada? Novosađani imaju 3 puta veći budžet od Niša samo zato što znaju da su prvo Novosađani, a onda i članovi svojih partija.