Građani se boje reformi jer ne znaju šta nose

DSC_0552

Celodnevni trening grupi od 18 predstavnika ukrajinskih organizacija civilnog društva u okviru programa Civic School for Sound EU Practice, koji osnažuje organizacije, ali i aktivne građane, da se efektivno uključe u proces pridruživanja EU održala je Milena Velojić, direktorka Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Sa ciljem prenošenja praktičnog iskustva, u okviru treninga u Odesi, Velojić je predstavila i Baseline studiju kreiranu u okviru projekta Glasno i jasno o EU, kako bi učesnici bolje razumeli stanje evropskog puta Srbije.

Građani se boje reformi, jer ne znaju šta one nose. U tom smislu je moja prezentacija bila usmerena na potrebu za „prevođenjem“ procesa EU integracija i toga šta on suštinski donosi građanima – od toga kakvu će hranu jesti do toga gde se mogu slobodno kretati i raditi”, ističe Milena Velojić.

Ona dodaje i da je učesnicima i učesnicama naročito bio zanimljiv primer iz oblasti zaštite životne sredine, o tome kako mala lokalna organizacija kroz analizu zakona, obaveza iz pregovarackog okvira, prakse i primera EU spaja različite aktere, nudi rešenja koja mogu biti primenjiva u Srbiji.

Naime, Udruženje za zaštitu životne sredine Stara Planina iz Pirota izradilo je alternativni izveštaj o tome koliko su građani isključeni iz odlučivanja o politikama koje se odnose na upravljanja prirodnim dobrima, i u kome je predstavljen primer Francuske koji bi mogao u budućnosti biti primenjen u Srbiji.

Poseta Ukrajini bila je posebno značajna i za razumevanje realne slike Srbije – gde smo u odnosu na druge zemlje koje su na evropskom putu, i koliko je mali napredak značajan za boljitak u društvu.

Trening u okviru programa Civic School for Sound EU Practice
Velojić kao pozitivno ističe i što uočava da organizacije iz Ukrajine žele da uče na primerima praksi organizacija iz Srbije, i što su spremni na saradnju.


Baseline studija predstavljena u Ukrajini, u okviru programa Civic School for Sound EU Practice, deo je projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.