MEDIJI PRENOSE NALAZE INDEKSA ORŽIVOSTI

Dnevni list Danas preneo je nalaze Izveštaja o održivosti organizacija civilnog društva za 2016. godinu, ističući negativnu medijsku pokrivenost sektora tokom prethodne godine.
DSC_0068
Celokupan Izveštaj možete pogledati ili preuzeti ovde.

"Indeks održivosti organizacija civilnog društva (OCD) u 2016. godini za Srbiju je nepromenjen, ali se u izveštaju navodi da su nevladine organizacije u 2016. godini bili meta povećane negativne medijske pokrivenosti u 2016. godini." - piše Danas.

Ocena, odnosno Indeks održivosti organizacija civilnog društva formira na osnovu stanja i promena u sedam kategorija - zakonsko okruženje, organizacioni kapacitet, finansijska održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura i slika u javnosti. 

U izveštaju se dalje prenosi izjava predsednika Upravnog odbora NKD-a i autora izveštaja, Mladena Jovanovića i navodi: "da se ukupna održivost OCD nije menjala u 2016. godini, a organizacioni kapacitet, finansijska održivost i infrastruktura su se poboljšali, dok su se pravno okruženje, zagovaranje i slika u javnosti pogoršali." kao i da je broj organizacija civilnog društva sa 16 hiljada, u 2011. godini porastao na bezmalo 29 hiljada (28 899) koliko je, prema podacima APR-a, registrovano do novembra 2016. godine.

Nastavak teksta možete pronaći na sajtu Danas-a na ovom linku,  a snimak i fotografije možete naći na stranici Medija Centra ovde.
indeks png

Indeks orživosti organizacija civilnog društva (IO OCD) je važan analitički alat koji meri stepen razvoja civilnog društva centralne i istočne Evrope i Evroazije. Indeks beleži razvoj civilnog sektora u dvadeset četiri države već devetnaest godina. Indeks analizira šire podsticajno okruženje za civilno društvo, fokusirajući se na pravni okvir za rad NVO-a, organizacione kapacitete, finansijsku održivost, zastupanje, pružanje usluga, infrastrukturu i sliku u javnosti.

Svaka dimenzija ocenjuje se kroz sedmostepenu skalu, na kojoj ocena 1 ukazuje na izuzetno visok razvoj, dok ocena 7 ukazuje na nizak nivo razvoja.

Indeks je razvijen od strane USAID-a, u partnerstvu sa lokalnim organizacijama u svakoj od zemalja u kojoj se implementira indeks.