DAN ČETIRI SLOBODE EVROPSKE UNIJE

DSC_0054

Međunarodni događaj „#EU4YOU: Tamo gde se promene dešavaju („Dan četiri slobode Evropske unije“) održaće se u Prostoru za kreativno delovanje „Deli“ (Davidova 2a, Niš), u petak, 9. juna 2017. godine sa početkom u 10:30 h. Događaj organizuje Beogradska otvorena škola, zajedno sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Informacionim kutkom Evropske unije u Nišu.

Događaj se bavi politikom četiri sloboda Evropske unije (EU), razvojem iste, kao i učešćem građana u oblikovanju ovih sloboda. Zajedno sa učesnicima ćemo razmatrati ulogu i gledište jedinica lokalne samouprave na politiku četiri slobode EU u oblastima, kao što su mladi, postupak izrade javnih politika i borba protiv korupcije. Ovim putem težimo da približimo predstavnicima lokalne samouprave, civilnog sektora i medija cilj reforme državne uprave, odnosno značaj dobre uprave kao servisa građana, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.

Nakon uvodnog obraćanja i okruglog stola, održaće se tri okrugla stola gde ćemo imati priliku da  razgovaramo i razmenimo iskustva na gore navedene teme. Takođe, na ovom događaju biće otvorena i niška izložba najboljih radova u okviru srednjoškolskog nagradnog konkursa „Četiri slobode EU“.

Dan četiri slobode Evropske unije će okupiti predstavnike jedinica lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, medija i fondacija iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Austrije. Svi učesnici će biti ravnopravno uključeni u razmenu mišljenja, ideja i iskustava o postojećem stanju politike četiri sloboda EU, budućem razvoju iste i praksama učešća jedinica lokalnih samouprava u njenom oblikovanju.