NAGRADA ZA DECENTRALIZACIJU FILMA

U okviru desetog kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma KRAF Nacionalna koalicija za decentralizaciju dodelila je nagradu „Tori Janković“ za decentralizaciju filmske umetnosti filmskom kritičaru, Goranu Jankoviću. Njegov doprinos filmskoj umetnosti višestruk je i multimedijalan. Kao dugogodišnji urednik filmskog programa u Centru za kulturu Požarevac, na Radio Požarevcu i Radiju BUM 93 vodio je emisije o filmu, a kao filmski kritičar i član Fipresci Srbije učestvovao je u radu mnogih kritičarskih žirija na filmskim festivalima.

„Gospodin Jovanović svojim primerom pokazao je da se mogu postići značajni rezultati u oblasti filmske umetnosti i van glavnog grada ili regionalnih centara, ukoliko je čovek dovoljno posvećen svom radu i obavlja ga na kvalitetan način. Podršku našim prijateljima iz NGO Millenijum pružamo za održavanje i realizaciju KRAF-a jer smatramo da je važno da ljubitelji filma imaju festival inspirativnih i angažovanih filmova koji pružaju drugačiji ugao na društvene pojave“, kazala je Danijela Radošević.

Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu i svi programi su besplatni.

U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) dobiće priliku da se predstave sa ukupno 17 filmova.

KRAF organizuje članica koalicije NVO MillenniuM iz Kragujevca, uz podršku grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Nacionalne koalicije za decentralizaciju.