VIŠE OD TREĆINE KANDIDATA IZ BEOGRADA

izbori ilustracija

Građani Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije ponovo bi mogli da imaju manjak predstavnikau najvišem zakonodavnom telu Republike Srbije, pokazuje Analiza lista kandidata za narodne poslanike najvećih političkih partija.

Najveći procenat kandidata za Narodne poslanike, nešto više od 31% od ukupnog broja kandidata na svim listama, dolazi iz  regiona Beograda.

Po zastupljenosti na listama sledi region Vojvodine dok se regioni Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije “bore” za treće mesto.

Veća centralizacija vidljiva je ukoliko pogledamo prvih sto kandidata na listama gde se procenat zastupljenosti Beogradskog okruga kreće od 30% (LDP-LSV-SDS) do čak 42% na listi Srpske napredne Stranke.

Celokupno istraživanje možete pogledati ili preuzeti ovde.

ZASTUPLJENOST ŽENA NA ZAKONSKOM MINIMUMU

Zastupljenost polova, kao zakonom regulisana kategorija iako ocenjena kao jedna od boljih, kako u prethodnim tako i u narednom sazivu, i dalje je nedovoljna.

Gledano u proseku sve liste kandidata, 35,9% kandidata čine žene.

zastupljenost žena na listama 2016

Iako je, na prvi pogled, zastupljenost žena na listama kandidata za narodne poslanike veća nego što bi, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika morala biti, procenat žena na listama kandidata značajno opada kada pogledamo prvih sto kandidata na listi (koliko bi jenda lista mogla osvojiti).

Ukoliko pogledamo zastupljenost žena u prvih sto ili pedeset kandidata jedne liste, videćemo da je zastupljenost žena daleko od paritetne (srazmerne udelu koji žene imaju u ukupnom stanovništvu), a u pojedinim slučajevima i ispod propisanog zakonskog minimuma (svaki treći kandidat, odnosno 33,3% kandidata).

lista kandidata žene prvih sto

MLADI SLUŽE ZA POPUNJAVANJE LISTA

Što se tiče starosne strukture kandidata, na pet od analiziranih šest lista, naveći procenat kandidata, od 28 do 32%, čine oni koji su starosti između 36 i 45 godina. Tu se jedino izdvaja lista kandidata SNS-a na kojoj je trećina ukupnog broja kandidata starosti između 56 i 65 godina.

Analiza pokazuje i da su mladi, za razliku od prethodnih godina, dosta bolje zastupljeni na listama kandidata za ovaj skupštinski saziv. Na pojedinim listama zastupljenost mladih premašuje i njihov udeo u ukupnom stanovništvu koji iznosi 17,2% ukupnog stanovništva, 15 do 30 godina starosti, odnosno 24,7% stanovništva starosti od 15 do 35 godina. Na listi Demokratske stranke za kandidate u ovom sazivu nalazi se rekordnih 34% kandidata starosti do 35 godina dok se najmanje njih nalazi na listi Srpske napredne stranke gde mladi do 35 godina čine 7,8% kandidata.

Uočljivo je takođe da približno trećinu kandidata na svim izbornim listama čine kandidati koji imaju višu ili visoku stručnu spremu. Ipak jedan broj kandidata označen je kao “menadžer” ili “preduzetnik” pa je za sada nemoguće statistički obraditi liste po ovom kriterijumu.