Građani imali reč!

Koga zastupaju narodni poslanici, zašto se u parlamentu ne čuje glas građana ali i kako do posla u Nišu, neka su od pitanja koje su građani postavili niškim narodnim poslanicima.

Veliki broj građana kaže da prvi put uživo vide niške predstavnike a da priliku da razovaraju sa njima do sada nisu imali. Narodni poslanici, pored zakonodavne, imaju i predstavničku funkciju što zapravo znači da je posao poslanika da razgovara sa građanima i da u formi inicijative ili predloga zakona ponudi rešenje problema.

Tema je bilo mnogo a veliki broj građana obratio nam se sa lokalnim, komunalnim problemima koje bi trebalo uputiti na adresu odbornika – kažu poslanici. Da ni sami građani nisu dovoljno informisani o tome šta je čija nadležnost i kome teba da se obrate za pomoć u rešavanju nekog problema pokazalo je i istraživanje Otvorenog parlamenta. Podaci pokazuju da manje od trećine građana prepoznaje predstavničku ulogu poslanika a svega 19% njih smatra da bi kontantiranje poslanika moglo da doprinese rešenju problema.

Jedna od tema bio je i način izbora narodnih poslanika. Građani smatraju da bi poslanici imali veći stepen odgovornosti prema njima kada bi se predstavnici birali dirketno, imenom i prezimenom a ne posredstvom partija. Najveći proj prisutnih poslanika deklarativno se složio sa ovim stavom a da li će takav predlog doći do parlamenta i kako će poslanici glasati po ovom pitanju, kada reforma izbornog zakonodavstva dođe na red, ostaje da se vidi.

Ono što je takođe ostalo upečatljivo je činjenica da poslanici ne sarađuju međusobno (makar ne dovoljno) kao i da nemaju dobru komunikaciju sa lokalnom samoupravom. “Mi moramo više da radimo zajedno” napomenula je poslanica Adriana Anastasov.

Osmoro niških poslanika “zajedno” je razgovaralo sa sugrađanima. Pozivu NKD-a nije se odazvala poslanica Ivana Dinić i poslanici Momir Stojanović, Dejan Ćirić i Miroljub Stanković. Niškim poslanicima se samoinicijativno pridružio i narodni poslanik Milija Miletić iz Svrljiga.

Kafa sa poslanicima je prva u nizu aktivnosti u nedelji parlamentarizma u Nišu. Media i reform centar Niš organizuje debatu “Zašto Nišu ide ovako dobro” na kojoj će gosti biti bivši gradonačelnici i aktuelni, prvi čovek Niša a koja će se održati u petak 23. oktobra od 17 sati u sali MRCN-a. Organizacija Proaktiv će u isto vreme sa kolegama iz civilnog sektora razgovarati o tome koga i na koji način predstavljaju i zastupaju organizacije civilnog društva, dok će predstavnici Omladinske mreže Otvorenog kluba imati priliku da sa poslanicima razgovaraju o problemima mladih. O razvoju privrede u južnoj Srbiji razgovaraće se u sredu 21. u Skupštini grada u organizaciji udruženja E-tvrđava.