KOLIČINA ENERGIJE MALA, ŠTETA – VELIKA

Momentalna obustava izgradnje svih derivacionih mini hidro elektrana bila je jedini zahtev protesta ,,Odbranimo naše reke’’, održanom na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu. Protest je, prema rečima organizatora iz pokreta ,,Odbranimo reke Stare planine’’, okupio više od 6000 ljudi iz čitave Srbije koji smatraju da izgradnja MHE nanosi štetu životnoj sredini devastitajući prirodne resurse.

,,Svi mi plaćanjem računa za struju finansiramo one koji uništavaju naše reke. Ja neću da plaćam povlašćene proizvođače struje. Pozivam i vas da to ne radite’’, poručio je okupljenima organizator skupa Aleksandar Jovanović Ćuta ispred pokreta ,,Odbranimo reke Stare planine’’.

Profesor beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kazao je da male hidroelektrane proizvode malu količinu energije, a "nanose neprihvatljivu ekološku štetu". Prema njegovim rečima, ukoliko bi Srbija, kako je planirano, napravila 856 malih hidroelektrana "imala bi svega dva do 3,5 odsto proizvedene energije na godišnjem nivou iz tih izvora".

Ristić je naveo da se Srbija jeste obavezala da proizvodi energiju iz obnoviljivih izvora, ali da, umesto iz mini hidroelektrana, električna energija može da se dobije iz biomase, solarne energije, energije vetra, a kako je dodao, "puno bi se učinilo i kada bi se uštedeli gubici u prenosnoj mreži Elektroprivrede Srbije, koji su sada 17 odsto, a ukoliko bi se smanjili za dva procenta, izgradnja malih hidroelektrane ne bi bila potrebna".

Nakon obraćanja usledila je šetnja do Predsedništva gde su učesnici protesta ispred tog zdanja ostavili izvorsku vodu, a potom i do Vlade Srbije, kako bi se njeni predstavnici podsetili čije interese treba da štite.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju pomogla je organizaciju protesta ,,Odbranimo naše reke’’.

Foto: Goran Tokić

Posted in Vesti and tagged , , , , , .