NESREĆA KOD DONJEG MEĐUROVA: ISTRAGA U INSTITUCIJAMA, NE U MEDIJIMA

NESREĆA KOD DONJEG MEĐUROVA: ISTRAGA U INSTITUCIJAMA, NE U MEDIJIMA

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) poziva predstavnike medija, Železnica Srbije i institucija da se suzdrže od izjava o odgovornosti dok se ne sprovede detaljna istraga oko nesreće koja se desila na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova. Izjave kojima predstavnici Železnica Srbije sami sebe oslobađaju odgovornosti i njihovo prenošenje u medijima ne služi za zaštitu interesa istrage. Železnice Srbije ne mogu da utvrđuje sopstvenu odgovornost.

Istraga bi morala da utvrdi ne samo okolnosti koje su neposredno uticale na nesreću tog dana, već i sistemske nedostatke koji su direktno ili indirektno povećali šansu da do nesreće dođe, kao i koja činjenja ili nečinjenja su dovela do umanjenja bezbednosti samog prelaza. Ukoliko država Srbija nije u stanju da obezbedi kompetentnu i nezavisnu istragu, svakako se može obratiti međunarodnim stručnim telima u čije rezultate javnost može verovati.

Pozivamo predstavnike institucija da se ponašaju odgovorno i da obezbeđivanjem nezavisne istrage pokažu poštovanje prema žrtvama, povređenima i porodicama žrtava. Bez ozbiljne istrage i preduzimanja mera poboljšanja bezbednosti na Železnici, samo je pitanje trenutka kada će se ponovo desiti ovakva ili teža nesreća.

Nijedna politička karijera nije vrednija od života.

Posted in Vesti and tagged , , , .