NAŠ BUDŽET – NAŠA ODGOVORNOST

Nas-budzet-nasa-odgovornost-696x984

Nacrt budžeta Grada Niša za 2018. godinu objavljen je na uvid javnosti samo 24 sata pre zakazane javne rasprave. Građani i stručna javnost imali su manje od jednog dana da prouče dokument od 107 strana i formulišu svoje predloge. 

            Kako se planira budžet grada? Šta su prioriteti vlasti, a šta prioriteti građana? Zbog čega se odluke o najvažnijem lokalnom dokumentu donose iza zatvorenih vrata? Šta nam o stanju javnih finansija i funkcionisanju grada govore izveštaji nezavisnih kontrolnih institucija? Da li skupština, kao kontrolni organ, ima uticaj na proces izrade i realizacije budžeta? 

O ovim temama razgovaraćemo sa:

Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Niša

Srđan Nonić, šef odborničke grupe Pokreta „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada Niša

Miloš Đinđić, Centar za evropske politike

Jovana Strahinić, NKD, moderator

Na forumu će biti predstavljeni rezultati analize budžetskih procesa grada Niša, i priručnik za planiranje i izvršenje budžeta koji je izrađen u okviru Weber projekta.

Projekat realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) u saradnji sa Centrom za evropske politike, finansira Evropska unija i kofinansira Kraljevina Holandija.

Građani će moći uživo da prate i komentarišu Gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem twitter-a korišćenjem #gradskiforum. 

Gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.

Posted in Vesti and tagged , , .